2 minuten om te lezen

Ontdek hier als uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Met de Zonnekaart Vlaanderen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te tikken.

Met de Zonnekaart Vlaanderen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te tikken.

Hoe werkt de Zonnekaart?

Wie op de Zonnekaart (opent in nieuw venster) een adres intikt van een gebouw in Vlaanderen, kan zien hoe geschikt het dak is om zonne-energie op te wekken.

U krijgt dan voor het hele dak en zelfs voor de afzonderlijke dakdelen een score:

  • groen = ‘ideaal’
  • geel = ‘bruikbaar’
  • oranje = ‘beperkt bruikbaar of niet bruikbaar’.

De score houdt is gebaseerd op de jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling. Die is plaatsgebonden en afhankelijk van de grootte, de oriëntatie en de helling van het dak. Ook de schaduw van andere gebouwen, bomen en zelfs een schouw speelt mee in het resultaat.

Het resultaat houdt geen rekening met

  • Eventuele dakvensters
  • Zonnepanelen/boilers die al op het dak liggen
  • De vraag of het dak voldoende stabiel is om de installatie te dragen.

Actualiteit

De Zonnekaart is gebaseerd op hoogtemetingen (DHMV II). De metingen zijn - via vluchten met laserapparatuur - ingezameld tussen februari 2013 en maart 2015 (zie afbeelding). De Zonnekaart is dus een momentopname. Daarom kan alleen een score toegekend worden aan gebouwen die voltooid waren op het ogenblik van de metingen. Het kan nog verschillende jaren duren voor er een nieuwe opmeting van Vlaanderen zal gebeuren.

Op de achtergrondkaart ‘luchtfoto’ ziet u de situatie van uw perceel tijdens de hoogtemeting. De achtergrondkaart ‘stratenplan’ is recenter en wordt jaarlijks geactualiseerd, vandaar dat u mogelijk uw gebouw (of bijbouw) wel op het stratenplan ziet, maar een grijs in plaats van kleurvak ziet.

Voor de berekeningen van de besparingen op de energiefactuur en terugverdientijden speelt de Zonnekaart zo goed mogelijk in op de actualiteit. Minstens 1 keer per jaar worden investeringskosten, energieprijzen, premiebedragen, heffingen,… geactualiseerd. Om de verwachte dagopbrengst van een installatie in te schatten, wordt elke dag om 6 uur het weerbericht ingelezen.

Correctheid

De Zonnekaart is niet 100% exact, maar geeft een goede eerste inschatting van de zoninstraling op uw dak. Het is een rekenmodel dat zich baseert op beschikbare gegevens en automatisch beslissingen maakt op basis van een aantal voorgeprogrammeerde keuzes. Op elk van de gebruikte gegevens zit een foutmarge.

Het afbakenen van de dakdelen gebeurt automatisch. Het resultaat wordt uiteraard niet dak per dak nagekeken. Het is dus mogelijk dat u afwijkingen vaststelt aan de randen van gebouwen, op platte daken met kleine dakelementen (zoals schouwen), bij technische installaties, waar al zonnepanelen of -collectoren liggen,…

Bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie/zonnekaart-is-uw-dak-geschikt-voor-zonneboiler-of-zonnepanelen